Att måla är en sak och teckna en annan sak. Måleriets grund är oftast en teckning. Man behöver planera sin bild och då brukar man skissa upp bilden eller teckna hur bilden ska se ut. Först därefter målar man färg över den. Men grunden är alltid teckningen.

Teckningar kan i sig själva vara ett konstverk. Det är inte alla som färglägger sina teckningar utan en tecknare behåller sin teckning som just det. En del tecknare förstärker teckningen med tuschpenna efteråt. Andra skuggar med sin penna så att även teckningen kan se flerdimensionell ut.

Att teckna med kol är något konstnärer ofta gör för att blyerts lätt kan lysa igenom färgen om man färglägger bilden. Det finns även en slags tecknande som förekommer särskilt på konstutbildningar och det är att teckna kroki. Då tecknar man med kol oftast nakna människor. Att teckna nakna människor lär man sig proportioner av. Hur långt är det mellan armbågen och midjan eller hur långt är det mellan öga och mun till exempel.

Att teckna är en konstform med olika grenar. Till exempel tecknare som tecknar animerad film eller de som tecknar serietidningar. Det är en egen gren med sina egna villkor. När det gäller tecknad film så är Walt Disneys filmer de mest kända i hela världen. Man kan säga att Disney-filmernas sätt att teckna är en egen stil.

Mangatecknandet är också en egen form av tecknande. Mangabilden är inte bara en teckning utan en färglagd teckning. Man har särskilda pennor enkom för mangabilderna och särskilt papper att rita på. Mangan är en helt egen stil där man ritar ögon och andra detaljer på ett särskilt sätt. Man kan alltså se på stilen att det är en mangateckning det är frågan om.

Ordet manga kommer från japanskan och betyder fria bilder. Den teckningsstilen är vanligast i hela Asien. Men mangan har kommit till västvärlden med stormsteg och allt fler gillar den stilen och vill lära sig den. Det finns mängder av teckningskurser där man får lära sig mangastilen och hur man ska använda de särskilda pennorna och färgerna.

Att lära sig att teckna är en bra grund för allt annat bildskapande. Man måste inte lära sig manga men det kan vara ett roligt komplement om man har tänkt sig annat bildskapande. Men har man tänkt sig att man ska börja måla tavlor så är teckning en viktig grund för att få fram en finstämd bild. Självklart kan manga också vara en grund för en tavla men mangan är en egen stil som oftast används i strippar och serier.Next Article