Konst

Svenska kulturyttringar

I Sverige har vi idag en blandad kultur och människor som bidrar med fantastiska, spännande kulturer i form av mat, dans, sång, teater, kurser och integration av andra unika kulturer i storstäderna och på småorterna. Sverige har även en egen unik kulturhistoria, matkultur och kulturyttringar i samhället.

Matkultur i Sverige

När det kommer till maten i Sverige, är vi kända för vår klassiska husmanskost som är en stor del av kulturen i Sverige. Husmanskost är mycket populärt både bland den svenska befolkningen och bland turister som kommer till Sverige. Den mest erkända rätten inom husmanskost som räknas till Sveriges nationalrätt, är hemlagade svenska köttbullar med kokt potatis och lingonsylt. Rätten är mycket populär bland besökare som kommer till Sverige och vill pröva maten. Svensk husmanskost innehåller rena råvaror och är ofta mättande rätter, samt bör lagas med riktigt smör för bästa smakupplevelse. Vill man själv pröva på att laga husmanskost, finns det goda rätter inom svensk husmanskost:https://www.aftonbladet.se/matdryck/a/MRWM8E/husmanskost–har-ar-tio-klassiska-ratter utm_source=google&utm_medium=sem&utm_campaign=amaker21&gclid=CjwKCAjwos-HBhB3EiwAe4xM90Qd_eqR82eBp9Fcw8UvessA8qSU1MQMqbArS6kvlfdOvPH6uP7AdxoCAFEQAvD_BwE som är riktigt smakrika. Typiska rätter inom husmanskost, förutom köttbullar, är rotmos med fläsk, kålpudding, blodpudding med bacon och lingonsylt, kalops, sjömansbiff, korvstroganoff, ärtsoppa, pannkakor, raggmunk med fläsk och mycket mer som många kan ha vuxit upp med, eller om man är nyfiken på att pröva. Att äta god och näringsrik mat är bra för hälsan och även om man tar hand om sin hälsa, kan man ändå drabbas av vissa tillstånd eller sjukdomar. Om man drabbats av besvärliga hårsjukdomar, som till exempel håravfall orsakat av alopecia, kan man unna sig en hårtransplantation med ett permanent och fantastiskt snyggt resultat!

Svensk konst

Till Sverige räknas den nordiska kulturen och något som är en stor del av kulturen är konsten. Det finns många kända svenska konstnärer som har gjort sitt avtryck på världen och som representerar Sverige genom sin kreativitet och unika konstnärliga uttryck. En av Sveriges kanske mest kända konstnärer från förr är bland annat Carl Larsson. Konstnären Carl Larsson levde mellan 28 maj 1853 och 22 januari 1919 och kom från Dalarna. Han blev mycket känd för sina vackra akvarellmålningar av familjeliv och idylliska sociala sammanhang. Carl Larsson betyder mycket för svensk kultur då han genom sin konst verkligen skildrar det svenska familjelivet förr och det svenska samhället. En annan känd konstnär som betyder mycket för Sveriges historia och kultur är Anders Zorn, född 18 februari 1860 och död 22 augusti 1920. Anders Zorn är känd för sina vackra målningar av fylliga kvinnor, skildringar av svensk hembygd och förmåga att fånga ögonblicken.

Idag finns riktigt kreativa svenska konstnärer som representerar svensk konst inom den nordiska kulturen som Ernst Billgren med sitt alter ego Willhelm von Kröckert. Han utmanar den traditionella bilden av konsten med sina kreativa bilder av djur iförda kläder som väcker tankar och förundran. Några andra stora namn som betyder mycket för Sverige och ger avtryck inom kulturen är Lars Lerin med sina vackra akvareller, Oscar Carlsson som är akvarellmålare men även gallerist och konstskribent, eller till exempel Lina Sellanders konstinstallationer i filmformat med rummets dimensioner som tema.