Man måste inte vara en känd konstnär för att ha roligt med färg och pensel och måla en tavla eller två. Man kan måla på olika sätt och få helt olika resultat beroende på vilken typ av färg man använder.

Akvarellfärger kräver en särskild teknik för att resultatet ska bli bra. Akvarellfärger är en typ av vattenfärg som innebär att man blandar ut färgen med vatten. Det gör att man kan måla t.ex. lite dimmiga landskap eller objekt som framträder lite suddigt. Ju diffusare bild man vill ha desto mer vatten använder man.

Gouache är också en vattenfärg. Den är inte lika transparent som akvarellfärgerna är utan fungerar lite som oljefärger. Den kan spädas ut med vatten men kan även modelleras på ett sätt som är väldigt lik oljefärgen.

Oljefärger är tunga och heltäckande. De gör sig modellerbara, vilket innebär att man kan forma och modellera dem som lera. Färgerna späds ut med linolja och terpentin. Det gör att man bör se till att vara i ett rum med väldigt bra ventilation när man målar med olja. Det är inte bara när man målar som man behöver ha ventilation. Oljemålningar torkar långsamt. Det tar ca en vecka innan den blivit dammtorr. För att torka helt och hållet kan det ta ett halvår innan tavlan är helt torr. Numera finns det även vattenbaserad oljefärg.

Akrylfärg är en slags vattenfärg det med. Den går att späda ut med vatten men har inte samma effekter som akvarell. Eftersom akrylfärgen torkar nästan omedelbart behöver man måla snabbt eller planera sin bild noga för att kunna använda akrylfärgens effekter på bästa sätt.

Akrylfärgen är nästan transparent men också nästan täckande.

Pastellfärger, eller oljekritor som de också kallas, är en slags oljefärg men i form av kritor. De kan vara både tjocka och smala och i helt olika kvalitet. De finns att få tag i som skolkritor eller i konstnärskvalité.

Det finns många olika slags tuschpennor att köpa också. Tusch kan man ha både som penna och som bläck där man använder pensel.

Tuschpennor kan finnas i många olika färger. Det finns både permanent tuschfärg och färg som är vattenbaserad. Det är bara den svarta tuschen eller bläcket som finns enbart i svart.

Innan man börjar måla kan det vara bra att göra en skiss först. Då behöver man antingen blyertspennor, helst av konstnärskvalitet, eller ritkol att göra skissen med. Det bästa är använda en väldigt mjuk blyertspenna eller ännu hellre ritkol för att det inte ska synas igenom färgen sen när man målar. Det är tråkigt om skissen under målningen lyser igenom.

Man behöver också flera penslar med olika tjocklek på håren. De finaste penslarna är gjorda av mårdhår och är av konstnärskvalitet. Det är viktigt att skölja penslarna ordentligt efteråt. Akryl torkar väldigt snabbt och därför är det bra att ha en burk med vatten att lägga ner penseln i så färgen inte får möjlighet att torka tills man är redo att tvätta av den helt.Previous Article
Next Article