Konst

Bli en effektiv kulturentreprenör

Har du startat ett företag inom kultursektorn och funderar på hur du ska kunna skapa en professionell och seriös framtoning? Letar du efter effektiva lösningar för din produktion? En förpackningsmaskin är kanske inte det första du tänker på, men den kan vara det som gör att du framstår som en seriös leverantör snarare än en amatör.

Varför en förpackningsmaskin?

Varför skulle just en förpackningsmaskin kunna spela roll? Att få dina varor förpackade med stor precision gör att de får större chanser att komma fram till kunden i perfekt skick, förutom att de skapar en seriös känsla hos produkten. Dessutom kommer du spara massor av tid om du använder en förpackningsmaskin. Att förpacka varor blir annars lätt ett tråkigt arbetsmoment som tar massor av tid – tid som du istället kunnat använda för ditt skapande.

Var stolt över att vara entreprenör

Entreprenör är ett ord som snarast förknippas med handel, småföretagare och en vilja att ta sig uppåt i samhällsstrukturen, något som inte alltid är vad kulturarbete handlar om. Den som kallar sig entreprenör kan bli mött med skepsis och rynkade näsor i kulturbranschen. Det är inte riktigt fint. Att andra allt oftare pratar om kulturentreprenörer istället för kulturarbetare spelar inte så stor roll, begreppet har inte tagit sig hela vägen fram till kulturskaparna själva så att de gjort det till sitt. Men du behöver inte följa den normativa kulturskaparens uppfattningar om vad som är fint och viktigt. Var istället stolt över din entreprenöriella förmåga, att du kan nå ut med det du skapat genom att sälja det och att andra uppskattar det. Köp dig en förpackningsmaskin, låt skapandet och vinstintresset gå hand i hand och skäms inte för att pengar är förutsättningen för att du alls ska kunna skapa. Det är så för alla, även om vissa fått pengar med sig från familjen.

Hitta dina egna vägar

När ditt företag är nytt kommer du behöva testa olika vägar för att ha en chans att hitta rätt. Testa något, se hur det tas emot och gör ett nytt försök när du fått reaktionen på ditt första försök. Att prova dig fram är något som kan behövas för såväl produktionsprocessen som skapandeprocessen. Att vara företagare inom kulturområdet är inte alls samma sak som att gilla att skapa på fritiden. Hur kan du göra så att det fungerar för dig att ha det som jobb – och så att du kan tjäna tillräckligt med pengar på det? Prova dig fram, så kan du hitta rätt till slut.