Konst

Från skribent till författare

Många vill skriva böcker men det lyckas inte alltid. Viljan kan finnas men skickligheten saknas. Då är det bra att börja öva sig på att skriva. Man kan gå med i en skrivarcirkel för att bli bättre på att skriva. I en skrivarcirkel skriver man egna texter och läser varandras texter. Det är meningen att man ska förklara för varandra hur man förstår texten. När man får veta hur andra förstår ens text så blir det ofta en aha-upplevelse för en själv. På så sätt får man förståelse för hur man kan förbättra sin text så att läsarna bättre ska förstå vad det är man vill ha sagt.

Man kan också göra så att man alltid då och då skriver bara för skojs skull. När man skriver för sitt eget nöjes skull kan man i lugn och ro utveckla sitt språk och sin stil att uttrycka sig på.

När man uppnått större färdighet i skrivandet kanske man kan ha skrivandet som arbete. Då finns det några jobb att välja på. Man kan utbilda sig till journalist. Man kan frilansa som skribent för olika tidningar och skriva sådant som man själv är intresserad av. Om ingen tidning beställt texten i förväg så får man hoppas på att någon ska vara intresserad av ämnet man skriver om och köper artikeln.

Man kan också börja jobba som copywriter och skriva reklamtexter. Eller skriva bloggar åt dem som inte hinner med att skriva sina egna texter. Som content writer skriver man reklam eller utfyllnadstexter för olika företags hemsidor.

Men om man flitigt vill ägna sig åt skrivandet och hitta sin egen stil att skriva så måste man skriva många egna texter som inte är beställningsjobb utan är fritt formulerade ur fantasin. Då blir skrivandet litteratur och är därmed en konstform.Next Article