Hantverk är ett brett begrepp. Det innefattar handarbete, slöjd, konsthantverk som silver- och guldsmide och tillverkning av bijouterier. Det omfattar även måleri i den del som består av handens förmåga att forma bilden. Eller förmågan mellan öga och hand att återskapa eller föda en idé och materialisera den genom en två- eller tredimensionell form.

Allt hantverk får inte etiketten konst även fast den skulle kunna förtjäna det. Handarbete i form av knypplade dukar, gardiner eller näsdukar är en konstart som inte räknas som konst utan som handarbete. Virkade spetsar som kan vara i mycket komplicerade mönster räknas också som handarbete trots att det kan vara väldigt konstfärdigt utfört. Men vad är det som skiljer konsten från handarbetet eller hantverket egentligen? Ibland kan man undra men det är så enkelt som att det man kan lära sig att utföra likadant som någon annan, eller det som kan mångfaldigas är hantverk. Medan det som är unikt och skapat bara i ett eller några få exemplar är konst.

Även designade smycken av modernt slag är hantverk eller handarbete. Det finns smycken som räknas som konst men de är oftast av äldre datum. Till exempel var guldsmeden Fabergés konstfulla och världsberömda ägg gjorda i guld och emalj. De räknas som konst och gjorde det redan då. Det är för att de inte bara är konstfärdigt gjorda utan också unika i sitt utförande.

Vad som är konst och vad som är hantverk är något alla inte är överens om. Graffiti anses av många som konst medan många andra kallar det för klotter.Previous Article