Textilkonst är ett brett område liksom begreppet hantverk. Bonader är väggdekorationer som är broderade på en väv. De kan även vara gjorda på papper som en löstagbar tapet. Bonader har varit vanliga i Sverige sen medeltiden. Man brukade ha tänkvärda verser broderade på dem där de hängde i köket eller över sängen. Bonader är fortfarande vanliga.

Men textilkonst är även mattor som tillverkats i både enkla och komplicerade utföranden. Vanliga trasmattor är ett folkligt handarbete som kan vara utfört i varierande mönster och svårighetsgrad. De mest kända textilhantverkarna blir till slut kallade för textilkonstnärer.

Det kan annars krävas lång utbildning för att bli textilkonstnär men även de som är autodidakta kan bli textilkonstnärer. Allt handlar om vad de gör och hur väl det blir accepterat av omgivningen, det vill säga hur bra deras alter säljer.

Till textilkonsten hör att göra både bonader och mattor och annat som hör ett hem till. Att göra olika mönster är också en del av textilkonsten även fast mönster förekommer i många andra konstgrenar.

Lappteknik och att sy fast olika oväntade föremål, former eller bilder på en tavla av tyg är ett slags collage. Ett collage gjort i textil kan bli ett konstverk där etiketten hantverk passerats.Next Article