Konst

Filmskapande

En bra film börjar alltid med ett bra manus. Det gäller film som kommer att visas på bio. Det är ofta en lång process att få ett filmmanus antaget och en ännu längre process att slutligen få se filmen gjord.

I Sverige görs det väldigt många bra filmer som ofta får uppmärksamhet utomlands också. Kända svenska filmer är till exempel Änglagård, Göta Kanal-filmerna, Jalla! Jalla!, Tillsammans och många fler. Av äldre filmer är väldigt många även internationellt bekanta med Ingmar Bergmans filmer som Körkarlen, Persona och Hon dansade en sommar.

För att få ett filmmanus godkänt för produktion så behöver manusförfattaren hitta en regissör och en producent som tycker om filmidén. Ibland händer det att Filminstitutet, som ligger i Filmhuset på Gärdet i Stockholm, arrangerar tillfällen där olika filmfolk får träffas. Då kan det hända att manusförfattare får tillfälle att pitcha för sin filmidé. Om det blir så att en producent gillar filmidén så kan man gå vidare med att hitta en regissör som kan åta sig filmprojektet.

Först därefter kan det bli dags att vidareutveckla manuset. Det är ofta många som läser igenom manuset och har synpunkter och idéer på hur man kan förbättra “storyn”. Då gäller det som manusförfattare att inte hålla för hårt vid sina egna idéer utan istället vara öppen för förbättringar.Previous Article
Next Article