Teater är en slags scenkonst, vare sig den utförs av amatörer eller av professionella skådespelare. Teater finns som drama, skådespel och komedi som buskis till exempel. Det är meningen att skådespelarna skall berätta genom sitt agerande, och genom tal och sång, en berättelse, känslor eller idéer eller tankar omkring en sak. Rollfigurerna berättar med kroppsspråk, gester, tal och dialoger sina historier.

En skådespelare måste kunna spela olika slags personligheter som kan skilja sig en hel del från skådespelarens egen person. En duktig skådespelare kan föreställa människor i olika åldrar och av annat kön än sitt eget. Skådespelare samarbetar med varandra och har till sin hjälp kostymer och scenljus och ljud och dessutom har man ofta scenografer som förvandlar scenrummet till det landskap man vill ha.

Man skapar en illusion på teaterscenen som är ett rum med tre väggar. Den fjärde väggen är publiken. Det som är intressant i det hela är att publiken låter sig gå in i illusionen trots att den ser att skådespelarna är sminkade och utklädda.

Teaterstycken som skrivits ner kallas för pjäser. En del pjäser är mycket gamla och välkända som till exempel Shakespeares Hamlet. Då ska skådespelarna lära sig sina texter och roller utantill. En del skådespel är improvisationer. Då får skådespelarna agera fritt ur sin egen fantasi utifrån ett givet tema.

Vanligast är att teaterstycken framförs på en teaterscen där publiken kan se allt som händer på scenen. Det finns även teaterscener som är utomhus men där publiken ändå kan se allt som händer. Ofta har man något som kan förstärka ljudet då man är utomhus. En berömd och annorlunda scen som används för alla slags scenframträdanden är Dalhalla utanför Rättvik i Dalarna. Det är från början ett kalkstensbrott som när det lades ner hade formen av en gigantisk arena med fantastisk akustik. En operasångerska fick då idén att där borde man ha en utomhusscen. Från början var det ämnat bara för opera men numera används scenen så snart det kan vara en bra scen för vilket evenemang som helst.Previous Article