Konst

Starta ditt eget kulturhus

Är du en av alla som drömmer om en karriär som konstnär, skådespelare, filmare, musiker eller författare? Då kan det vara en god idé att starta ett kulturkollektiv där du och dina konstintresserade vänner kan samarbeta och inspirera varandra. Allt du behöver göra är att hitta en grupp kulturutövare som fungerar tillsammans samt ett bra ställe där ni kan ta emot kunder och publik.

Att starta privata, oberoende kulturhus är ett fenomen som blivit alltmer populärt, och för den som hittat det perfekta stället att vara på så brukar det inte vara svårt att finna andra kulturintresserade som är villiga att flytta in. Även den mest slitna byggnad kan passa bra som kulturhus, och de flesta besökare brukar tycka det är charmigt när allt inte är tipp topp. Vill du och dina kollegor fräscha upp stället innan ni tar emot kunder så kan ni alltid köpa nya badrumsinteriörer från gustavsberg och ta dit en städfirma innan ni öppnar.

Nya vägar till samarbete

Arbetsmarknaden har alltid varit tuff för kulturarbetare, särskilt för dem som är nyanlända. Sedan coronaviruset slog till i början av 2020 så har arbetsmarknadsläget blivit än mer akut. Efter flera upprop upplever Sveriges kulturarbetare att de inte får det stöd de behöver med tanke på att landets nöjesvärld i stort sett står still. Det är vid sådana här tillfällen som alltfler konstutövare ser vikten av samarbete. Startar du ett kulturhus tillsammans med vänner och kollegor så upptäcker du snart att ni alla kommer att utöka er publik och kundbas på ett snabbt och effektivt sätt. Målar du tavlor och har en kund på besök så kommer du upptäcka att hon gärna tittar in hos filmaren på andra sidan väggen innan hon går. Och har teatergruppen på nedre våningen en fullsatt föreställning så ska du se att några i publiken kommer bli nyfikna på vad du har för dig en trappa upp.