Konst

Spännande geoglyfer i världen

En geoglyf är en figur, någon typ av konstverk eller byggnation på marken, tillverkad av naturmaterial, som är över fyra meter stor och oftast tänkt att ses från ett längre avstånd. Det kan även vara olika typer av labyrinter av stenar på marken. Många av de geoglyfer som finns är väldigt gamla, gjorda för flera tusen år sedan, och syftet med dem är höljt i dunkel. Vetenskapen har än idag inga riktiga svar på varför geoglyferna gjordes.

Ska du ge dig ut i världen för att med egna ögon se dessa märkvärdiga skapelser kan du behöva bekväma kläder och skor. Vissa geoglyfer syns bara från luften, men delar av dem samt vissa andra kan ses från håll och det innefattar dessutom lite promenerande i terrängen. Då kan det vara bra med bekväma skor och kläder från Adidas för att du ska hålla fötterna fräscha och slippa skavsår, samt kläder anpassade för rörelse.

Mest kända geoglyferna är Nascalinjerna

De utan tvekan mest kända geoglyferna är sannolikt Nascalinjerna i Peru. De kan ses från luften och består av bilder i ökensanden, föreställande geometriska figurer, djur, växter, människoliknande figurer och linjer. Den största bilden på ett djur är nästan 300 meter lång och föreställer en pelikan, men den mest kända bilden är nog kolibrin, ett djur som inte finns i trakten. Bilderna föreställer ofta djur som inte finns eller fanns i trakterna, och varför dessa exotiska djur blev avbildade vet man inte idag. Nascalinjerna kan vara upp till nästan 3000 år gamla.

Finns även i England

Du behöver inte åka tvärs över jordklotet för att se spännande geoglyfer, det räcker med att åka till England så finns det många. Förutom den spännande jätten vid Cerne Abbas finns den vita hästen i Uffington, stor som en fotbollsplan. Den är 3000 år gammal, men det är ingen ålder på en häst som talesättet säger. En tradition i området är att samlas och rengöra den och smeta ut ny pasta av krita för att göra den vit igen. Detta har sannolikt gjorts under flera millennium.

Hemligheterna i Amazonas regnskog

När regnskogen i Amazonas höggs ner upptäcktes linjer, jordvallar och diken där också. När de djupa skogarna skövlades upptäcktes geometriska mönster som fyrkanter, linjer och cirklar i Brasiliens delstat Acre. Forskarna tror att geoglyferna i Amazonas är lämningarna av en 2000 år gammal okänd civilisation djupt inne i djungeln. Än så länge har regnskogen inte avslöjat alla sina hemligheter så det finns betydligt mer att forska i och leta efter i denna fantasieggande miljö.

Fler spännande platser

Tidningen Expressen skriver om sju gåtfulla geoglyfer och där berättas dessutom om den kanske äldsta geoglyfen vetenskapen känner till idag. Det är en figur som skulle kunna föreställa en älg, eller något annat, och den ligger i Ryssland, i Tjeljabinsk-regionen. Geoglyfen tros vara från den megalitiska perioden vilket innebär att den gjordes för mellan 6000 – 8000 år sedan. Stenverktyg som hittats i området tyder på det. En geoglyf är alltså riktigt storskaligt kulturellt hantverk och skapande kan man säga med glimten i ögat.



Previous Article
Next Article