Konst

Körsång

Att sjunga i kör är populärt i Sverige. Runt om i landet träffas tusentals, kanske till och med miljontals, människor varje vecka för att sjunga i kör tillsammans. Körtraditionen är stark och den är också hälsosam.

Det finns mängder av olika körer från barnkörer till körer med olika teman. Traditionen att sjunga i kör har funnits länge och den har blivit allt populärare. För att hitta en kör i närheten av där du bor är det enklast att googla. I de flesta kommuner finns det olika kyrkokörer. En del traditionella, andra som sjunger gospel. Det finns också flera olika företag som har specialiserat sig på körsång. För dessa kan det vara bra att använda sig av https://www.capcito.com/sv för att få en flexibel kredit för sina utgifter. I Stockholm finns det en kör som bara sjunger Kent-låtar, det finns körer som sjunger rock, körer som sjunger gospel, körer som sjunger schlager, och så vidare. Är du sugen är det bara att leta efter en kör som passar dig.

Att sjunga tillsammans ger samhörighet

I alla kulturer finns sången med och den har alltid använts för att uttrycka en samhörighet. Sånger har genom alla tider använts för att berätta historier och för att förmedla känslor. För många urfolk är idag sången viktig för att hålla sin kulturella identitet levande.

Sång har också många gånger genom historien använts för att uppmana till motstånd. Det finns många exempel på olika makthavare som har försökt sätta stopp för sång och andra aktiviteter som skapar en gemenskap. Det finns en lång tradition av att använda sig av sånger inom politiska rörelser för att väcka kämpaglöd och mobilisera sig. Under 1800-talet utvecklade de afroamerikanska slavarna i USA till exempel en rik sångtradition. Motståndssånger var förbjudna av slavägarna men slavarna skapade sånger som förmedlade hemliga budskap.

Vid unionsupplösningen mellan Sverige och Norge bildades 1906 Samfundet för unison sång i Sverige. Syftet med samfundet var att stärka den nationella gemenskapen. Genom att sjunga patriotiska sånger skulle känslan av att vara ett nationellt kollektiv stärkas.

Att sjunga i kör är som en hälsokur

Musik påverkar hjärnan på två olika sätt. Dels förbättrar och utvecklar musiken hjärnan och hjärnans synapser. Musiken ger dessutom ett hormonpåslag och frigör signalsubstanser som gör att vi mår bra. En av dessa signalsubstanser är dopamin som av att sjunga och spela kan frigöras i så stora mängder att det går att jämföra med att ta medicin för att uppnå samma resultat.

Att sjunga i kör är ett bra sätt för att motverka psykisk ohälsa. Många körsångare kan vittna om att de har kommit till en körträning håglösa och trötta för att sedan två timmar senare kliva ut genom dörren glada och pigga. Alla människor fungerar självklart inte likadant men ett generellt uttalande om forskning på körsång är att de som sjunger i kör blir piggare, mer avslappnade och mår bättre. Musik är en stresslösare.