I den nordligaste delen av Sverige och i resten av Norden bor det fortfarande samer. Den kulturen har funnits i norr sen urminnes tider. Det finns fortfarande idag samer som slöjdar och har det som sitt yrke och levebröd. Den samiska kulturen är således fortfarande levande och verksam. Slöjdarna skapar målningar och tyger med samiska mönster, kläder, samiska knivar, tennsmycken, kåsor, vävar och mycket mer. På museum kan man även hitta brudkronor gjorda i ben.
Det som är typiskt för samisk slöjd är att man använder sig av naturmaterial som läder, horn, ben, trä och att de är bruksföremål. Typiskt är också att textilier är färgrika med typiska samiska mönster. Förutom att man slöjdar så jojkar man också. Det hör liksom till i den samiska kulturen.
Samerna har alltid själva tillverkat de redskap som man behövt och sytt de kläder man behövt. Man har använt sig av naturmaterial för att det är vad som funnits att tillgå. Man har också tillverkat saker först och främst för sina behov men också för prydnad som smycken. Det man behövt har varit kärl för förvaring, kläder och knivar. Av tradition har man bara gjort saker som man behövde eftersom ett nomadliv kräver att man inte bär med sig onödiga saker. De naturmaterial man använde sig av och använder fortfarande idag är till exempel, näver, rötter, skinn, renhorn, senor och tenn med mera.
Det var väldigt viktigt med bruksföremål för matlagning och hushåll. Förvaringskärl och matkärl gjordes gärna av rotknölar och björkvrilar. När man skulle mjölka renen så hade man en mjölkstäva av trä som var formad så att mjölken blev kvar i stävan även om den fick en stöt eller välte lite lagom.
Kniv har av tradition varit det viktigaste verktyget i det samiska livet. Den användes till att skära och skiva maten man skulle äta och skära och tälja saker och kött och allt annat där en kniv kunde göra nytta. Därför har kniven också blivit ett föremål som slöjdarna lägger ner mycket arbete på. Dels ska knivseggen vara skarp, handtaget helst vara vackert utsirat och slidan ska vara av läder, även den smyckad med samiska mönster. Slöjdare som räknas som de skickligaste har också sådana knivar till salu som inte längre är bara bruksföremål utan dyra konsthantverk.
Samisk slöjd finns numera att beskåda på museer. Men fortfarande upptäcker man till exempel fina hällristningar från tidig samisk kultur. Man har också återupptäckt gamla mönster som man nu nytillverkar på olika föremål och textilier. Samisk slöjd är vacker och praktisk. Samiska metallarbeten som broscher, armband och annat är rikt dekorerade med samisk bildkonst från urtiden samt urgamla mönster.