Konst

Raggarkulturen

En rätt speciell och typisk svensk kultur är raggarkulturen. Den återfinns oftast utanför storstadsområdena, med någon form av epicentrum i Värmlandsskogarna. De svenska raggarna uppkom efter andra världskriget och hämtade sin inspiration från amerikanska filmer och rockabillymusik. Även om antalet raggare idag kanske är färre än förr är det ändå en livsstil som fortfarande, 70 år senare, har stor lockelse för nya generationer och också är i stort sett intakt i samma form som när den startade.

Raggarbilar

Centralt för raggarkulturen är deras bilar. Här finns det två skolor av raggare. Dels finns det de som har gamla amerikanska bilar från 50- och 60-talen, och dels finns det de som fokuserar på klassiska svenska bilar. Då gärna Volvo, med den klassiska 240:n som helig graal. De raggare som fokuserar på amerikanska bilar bör ha ett stort intresse för motorer och för att mecka eftersom dessa kräver väldigt mycket underhåll. Till skillnad från dagens moderna bilar går det att göra allt själv på en äldre bil eftersom de inte innehåller någon direkt elektronik och inga datorer. Vanliga märken är bland andra Cadillac, Chevrolet och Ford Mustang. Om du själv vill investera i en sådan bil gäller det att öppna plånboken då de idag är väldigt dyra. Ett sätt att finansiera ett köp på är genom att sälja din gamla bil för att få loss kapital. Utöver inköps- och servicekostnader måste du också vara beredd att betala för ett välutrustat garage som du kan använda för att sköta om din bil, men också för att vinterförvara den i.

Vad gör en raggare och hur ser de ut?

Eftersom raggarna hämtat sin inspiration från rockabillykulturen så klär de sig gärna i jeans och skinn- eller jeansjacka; eller blåställ. Det är kläder som är hållbara, tål att få fläckar och oljespill på sig och som det går att sova i om man inte är knusslig. Håret ska vara högt stylat med brylcreme, och skorna gärna spetsiga (så kallade myggjagare). Att vara raggare är att leva väldigt mycket på sommaren. Det är då det går att köra nedcabbat, och din veteranbil får ett torrt underlag att köra på som inte skadar den. Raggare träffas gärna i grupp på så kallade “meets”, där man umgås och kör runt med och visar upp sina bilar tillsammans och för varandra. Raggarkulturen associeras traditionellt sett också med ett högt alkoholintag och beteenden som inte alltid ses med blida ögon av majoritetssamhället.

Musikmässigt lyssnar raggare mest på rockabillymusik med Elvis som en av husgudarna. Om du vill smälta in i raggarkretsar gör du också bäst i att lyssna in dig på deras hustrubadur Eddie Meduza som bland mycket annat skrivit kulturens signaturmelodi “Raggare”.