Redan på vikingatiden var hantverksskickligheten stor när det gäller läderarbeten. Man gjorde hjälmar, brynjor, sköldar och allt vad man behövde i läder. Fortfarande idag använder man sig av läder i många saker som vi människor behöver. I Tyskland tillverkar man fortfarande lederhosen, det vill säga byxor i läder. Runt om i världen tillverkar man läderbälten, handväskor och skor av läder. Kappor, jackor, kavajer, byxor och möbel- och bilklädsel görs av läder. Till hästarna gör man sadlar, seldon, grimmor och träns av läder. Det finns än i dag mängder av saker som görs av läder.
För den som vill syssla med läderslöjd så finns det ofta kurser att gå på. Det finns kunskap att hämta i böcker och på internet också. Vanlig läderslöjd är att tillverka bälten, armband, halsband, väskor, börsar, plånböcker och pungar. Man behöver inte köpa så stora läderbitar då utan det går bra att tillverka av mindre bitar. Man kan också sy ihop mjuka småbitar till större stycken som man sedan använder till en väska till exempel.
Päls som fårskinn är också ett material som man kan göra mycket av. Många vill ha till exempel ett fårskinn att sitta på eller som ryggstöd på sin fåtölj för att hålla sig varma. Fårskinn på golvet att lägga fötterna på när man sitter i stolen är till för dem som vill hålla fötterna varma.
Päls kan också användas till många andra saker, som hantverk av olika slag.
Träslöjd är något som med fördel kan kombineras med just läder och päls. Till exempel kan man tälja en jultomte och ha lite päls som skägg och hår.
Det var inte bara Emil i Lönneberga som täljde gubbar utan det är något som människan hållit på med kanske sen urminnes tider. Att tälja en träbit till en gubbe, gumma, tomte eller sagoväsen är både roligt och avkopplande. Den numera världsberömda dalahästen är från början en täljd häst som målats med dalamotiv.
Förr i tiden gjorde man dockor av trä och leksaksbilarna var också av trä, liksom tågen. Än i dag är det många som träslöjdar. Man tillverkar till exempel knivar och skärbrädor, fina träbrickor och andra hushållssaker som slevar och borstar. Det finns även konstnärer som samlar in drivved och bygger fina, små skärgårdsbyar i miniatyr på en bit planka som drivit in från havet. Möjligheterna är många när man arbetar med naturmaterial.