Burlövs kommun

Publiceringsdatum: 2017-05-12

Stadsnätet fortsätter att växa

Kvinna sitter framför laptop och ler mot kameran.

Arbetet med utbyggnaden av Burlövs Öppna Stadsnät fortsätter.

I veckan har de första villorna i Tågarp fått fungerande fiberanslutningar och i sommar sätter arbetena i Burlövs egnahem fart. Även företagsanslutningarna går framåt, med Stora Bernstorp näst på tur.

 

Utbyggnaden av Burlövs Öppna Stadsnät påbörjades för ungefär ett och ett halvt år sedan med område 1-3 i Åkarp. Under våren har arbetena fortsatt till Arlöv, där boende i Tågarp och Strandhem snart kommer att ha tillgång till snabbt bredband, tv och telefoni via fiber; de första anslutningarna aktiverades i veckan.

 

I februari beslutades att Burlövs egnahem skulle bli nästa område att få fiber. Arbetena påbörjas under sommaren och beräknas vara klara under september. Därefter kommer turen till Lillevång/Mellanvång, som ursprungligen var planerat till våren 2018.


– Utbyggnadsordningen beslutas efterhand som vi ser att intresset inom områdena är tillräckligt stort, förklarar projektledare Bengt Guldstrand. I det här fallet har ett stort intresse inneburit att utbyggnaden tidigarelagts i förhållande till den preliminära tidplanen.

Inte bara villor

Det är inte bara privatvillor som kan få fiber via stadsnätet. Såväl hyreshus som bostadsrätter kan anslutas. Fastighetsägare och föreningar i hela kommunen kan lämna intresseanmälan för att bli kontaktade och få mer information.

 

För företag finns det dessutom möjlighet att hyra så kallad svartfiber. Det innebär att stadsnätet tillhandahåller själva fibern medan företaget står för den aktiva utrustningen. På det sättet kan företag helt fritt välja leverantör, tjänster och säkerhetsnivå för sin digitala kommunikation.

 

– Just nu undersöker vi intresset i Stora Bernstorp, säger Bengt Guldstrand. Men även företag i andra delar av kommunen är självfallet välkomna att höra av sig med intresseanmälningar.

Så går det till

Processen för att få fiber ser lite olika ut beroende på om man är en privatperson, en förening eller ett företag samt var i kommunen man befinner sig.

 

För privatvillor inom de planerade utbyggnadsområdena går det att beställa direkt på stadsnätsportalenlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster med hjälp av BankID. Bor man utanför planerat område går det ändå bra att lämna intresseanmälan eftersom planerna kan utökas under arbetets gång.

 

Bostadsrättsföreningar, ägare till hyresfastigheter och företag kan också lämna intresseanmälningar på stadsnätsportalen. Man väljer då typen av anslutning i menyn och klickar sig därefter vidare till formuläret för intresseanmälan.

 

Mer information om stadsnätet och utbyggnadsplanerna finns på stadsnätsportalen: burlov.stadsnatsportalen.selänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Senast uppdaterad:
2017-05-30